top of page

Çocuklarda Öğrenme Güçlüğü

Öğrenme güçlüğü, çocukların zeka düzeylerinin normal ya da normalin üzerinde olmasına rağmen akademik becerilerde yaşıtlarına göre zorluklar yaşamalarıdır. Öğrenme güçlüğünün disleksi(okumada güçlük), diskalkuli (matematikte güçlük), disgrafi (yazmada güçlük) olmak üzere üç alt boyutu vardır. 
 

Çocuklarda Öğrenme Güçlüğü Belirtileri

 

Disleksi Belirtileri

  1. Harfleri okurken ve yazarken karıştırma.

  2. Okuduğunu anlamada güçlük çekme.

  3. Akıcı okumada güçlük. (Duraksayarak okuma görülür.)

  4. Okurken kelime atlamalarının olması

Disgrafi Belirtileri

 

  1. Okunaksız ve karışık bir yazı 

  2. Kelimeler arasındaki boşluğu ayarlayamama 

  3. Cümleleri belirlenen aralık içerisinde yazmakta güçlük çekme

Diskalkuli Belirtileri

  1. Sayı ve sembolleri ayırt etmede güçlük

  2. Matematiksel ifadeleri anlamada güçlük 

  3. Zaman kavramını anlamada güçlük çekme

Öğrenme Güçlüğü Yaşayan Çocukların Eğitimi

 

Öğrenme güçlüğü yaşayan çocukların Bireyselleştirilmiş Eğitim Planına ihtiyaçları vardır. Öğrenme güçlüğü tanısı almış çocuklarda okul, aile ve rehabilitasyon merkezi iş birliği içinde çalışmalıdır.
Öğrenme güçlüğü yaşayan çocuklar genelde dikkat ve odaklanma problemleri de yaşarlar. Bu yüzden akademik çalışmalar yaparken dikkatlerini çekebilmek ve zorlandıkları konuları onlar için eğlenceli hale getirmek önemlidir. Bu noktada görsel ve işitsel materyalleri kullanmak etkili olacaktır. Ayrıca öğrenme güçlüğü yaşayan çocukların eğitiminde sabırlı ve destekleyici olmak da çok önemlidir. Çoğu çocuk yaşıtlarından bazı farklılıklar gösterdiğinin farkındadır ve bu durum onlar için zorlayıcıdır. Bu yüzden çocuklara sabırla yaklaşmak ve psikolojik destek almak faydalı olacaktır.

bottom of page