top of page

Çocuklarda Otizm

Otizm Nedir?

 

Otizm, genellikle çocukluk çağında ortaya çıkan ve iletişim ve sosyal etkileşim başta olmak üzere çeşitli alanlarda problem durumları ile karakterize edilen nörogelişimsel bir problemdir. 
Otizm, bireyden bireye farklı problem durumları ile kendini gösterebilir. Her çocukta aynı problem durumları görülmez.

 

Otizm Belirtileri

  1. İletişim Problemleri: Otizm tanısı almış bazı çocuklar hiç konuşmazken, bazıları sınırlı olarak da olsa konuşabilir. Bazıları da normal sayılabilecek bir konuşmaya sahiptir. Fakat otizm tanısı almış çoğu çocukta iletişime geçme ve kendini ifade etme alanlarında zorluklar görülebilmektedir. Sözel olarak kendilerini ifade edemeyen çocuklar ise sözsüz iletişimi kullanabilirler.

  2. Sosyal Etkileşimde Sınırlılık: Otizm tanısı almış çoğu çocukta duygusal ifadeleri anlamada ve anlatmada güçlük,göz teması kuramama, arkadaşlık kuramama gibi durumlar görülebilmektedir. 

  3. Duyusal Duyarlılık: Otizm tanısı almış çocukların bazılarında duyusal duyarlılık görülebilmektedir. Farklı dokulara temas ederken zorlanmak (oyun hamuru, tüylü ve yumuşak nesneler vs.), ışık ve sese karşı hassasiyet ve kendi vücuduna dokunulmasından duyulan rahatsızlık örnek verilebilir.

  4. Tekrarlayıcı Davranışlar: Otizm tanısı almış çocukların genelde stereotipik (sınırlı ve tekrarlayıcı) hareketler görülebilmektedir. (Tekrarlayıcı ve anlamsız el çırpma, baş ve vücudu sallama gibi hareketler örnek verilebilir.)  Bazen ekolali dediğimiz ses tekrarları da görülebilmektedir. 

Otizmin Nedeni


Otizmin kesin olarak neden oluşabileceği henüz netleşmeyen bir konudur. Fakat muhtemel sebeplerin genetik faktörler (ailede otizm öyküsünün bulunması), çevresel faktörler, beslenme olabileceği belirtilmektedir. 

Otizm Tedavisi

Otizmin net bir tedavisi bulunmamaktadır. Fakat erken teşhis ve doğru bir destekle semptomların azaltılması ve davranış problemlerinin büyük ölçüde sağaltılması mümkündür. Şimdi sizlere Özel Eğitim ve Rehabilitasyon deneyimlerimden yararlanarak otizm tanısı almış bir çocuk ile nasıl çalışmalar yapılabileceğinden bahsedeceğim.

  • Öncelikle süreç değerlendirme ile başlar. Çocuk ile ilk görüşmede çocuğun genel sağlık öyküsü alınır. Çocuğun göstermiş olduğu davranışlar dikkatli bir şekilde gözlenir. Göz teması kurup kurmadığı, konuşma olup olmadığı, problem davranışlarının neler olduğu, ekolali ve tekrarlayıcı hareketlerinin olup olmadığına ve varsa sıklığına bakılır. 

  • Genel değerlendirmeden sonra çocuğun genel durumuna göre yol haritası çizilir. Çocukla olumlu ve sağlıklı bir ilişki geliştirilmeye çalışılır. 

  • Uzun vadedeki hedefler çocuğun göz temasının arttırılması, oyun kurma becerilerinin geliştirilmesi, tekrarlayıcı hareketlerinin azalması, sosyal etkileşiminin artmasıdır. 

  • Bu süreçte ebeveyn ve uzmanın iş birliği son derece önemlidir. Ve otizm de dahil olmak üzere davranış problemlerinin sağaltımında en önemli nokta ebeveynin ve uzmanın uzlaştıkları noktada kararlı tutumlarını sürdürmeleridir. 

bottom of page