Oyun Terapisi
Çocuk Merkezli Oyun Terapisi
Oyun terapisi, çocuklarda görülen, sosyal, duygusal ve davranışsal problemlerin çözümünde oldukça etkili bir terapi ekolüdür. Bu ekolün yüksek oranda fayda sağlamasının nedeni çocukların kendini sözel olarak değil oyun yolu ile ifade etmeleridir. Çocuklar rahat ve kendilerini güvende hissettikleri bir ortamda iç dünyalarını oyun aracılığıyla bizlere açarlar. Ve bu da çözümü getiren temel unsurdur.
Oyun Terapisi Hangi Durumlarda Etkilidir?
1) Kaygı Problemleri
2) Özgüven Problemleri
3) Fobiler
4) Ayrılık Kaygısı
5) Travma ve Yas
6) Davranış problemleri
Nörogelişimsel problemler hariç birçok problem durumu üzerindeki etkililiği araştırmalar ile kanıtlanmıştır. Nörogelişimsel problemlerde de destekleyici bir rol üstlenmektedir.
Oyun Terapisi Seanslarında Neleri Amaçlıyoruz?
1) İlk amacımız çocuk ile sağlıklı ve pozitif bir ilişki geliştirmek ve danışanımızın bize güven oluşturmasını sağlamaktır.
2) Sonrasında (eğer ayrılık kaygısı varsa) çocuğun ayrılma konusunda problem yaşadığı ebeveynlerinden sağlıklı ve kontrollü bir şekilde ayrılabilmesini sağlamaya çalışırız.
3) Sonrasında çocuğun terapi odası içinde özgür hissetmesini sağlamaya çalışırız. Çocuğa gerektiği durumlarda özgürlük ile birlikte sınırların geleceğini de hatırlatırız.
4) Sınır ve davranış problemleri olan bir çocukla çalışıyorsak bunun için gerekli olduğu noktada sınır koyarız. Eğer ki ebeveynler sınır konusu ile ilgili problemler yaşıyorsa onları bu konuda bilgilendiririz.